De kosten voor autoschade herstellen

‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’ is een spreekwoord die zeker op waarheid berust. Vooral in het verkeer is een ongeluk heel snel gemaakt. Hiervoor hoef je zelf nog niet eens verantwoordelijk te zijn, maar je maakt nu eenmaal met vele andere mensen gebruik van het verkeer. Iemand kan iets over het hoofd zien en voor je het weet heb je in een tijdsbestek van seconden autoschade. Je autoschade herstellen kan dan flink in de papieren lopen. Dit is meestal afhankelijk van de soort schade die je hebt. Gelukkig is elke autobezitter verplicht verzekerd dus in veel gevallen zijn de kosten via de verzekering te declareren.

Soorten autoschades

Blikschade en bumperschade zijn zeer veel voorkomende autoschades. Dit kan ontstaan zijn door een kleine aanrijding, maar nog veel vaker is het aan de bestuurder zelf te wijten. Je bent bijvoorbeeld aan het bumperkleven en zit zo met je bumper tegen een andere auto. Of je hebt misschien moeite met inparkeren en neemt dan ook gelijk de lantaarnpaal mee die aan het uiteinde van je parkeerplek staat. Iets groter is deukschade. Je ziet dan echt diepe deuken in je auto die alleen nog hersteld kunnen worden door middel van uitdeuken. Dit zijn vaak de gevolgen van een behoorlijke botsing tussen auto’s onderling. Stormschade en hagelschade is dan weer een vorm van schade waar je eigenlijk niet aan kunt doen. Dit overkomt je gewoon. Hetzelfde geldt ook voor ruitschade door steenslag. Welke schade je ook hebt, je moet wel je autoschade herstellen.

Wie betaald de kosten voor autoschade herstellen?

Autobezitters zijn niet voor niets verplicht verzekerd. Hierdoor heeft diegene die schade lijdt door toedoen van een andere autobestuurder de garantie dat zijn schade vergoedt wordt. Dat is dus ook de regel, als jij schade aan je auto hebt dat door een ander is veroorzaakt. Laat jij de autoschade herstellen, dan kun je bij de verzekering van de veroorzaker aankloppen en krijg je in de meeste gevallen de herstellingskosten terug. Hetzelfde geldt als jijzelf schade veroorzaakt aan de auto van iemand anders. Autoschade die jij dan zelf hebt kan vergoed worden, maar dat hangt dan af hoe jij verzekerd bent. Heb je een allrisk verzekering dan zul je ook je eigen schade uitgekeerd krijgen. Stormschade, hagelschade en steenslagschade zijn meestal ook vergoed van een beperkt casco autoverzekering.