Occasion kopen bij een particulier

Wie een occasion wil kopen komt er al snel achter dat het aanbod erg groot is. Van Mercedes Benz occasions tot kleinere Ford tweedehands auto’s, van elk soort is er genoeg te vinden. En dan heb je ook nog het grote aanbod in de verschillende aanbieders van de tweedehandsauto’s. Het is niet gek dat veel mensen door de bomen het os niet meer zien wanneer zij op zoek zijn naar een tweedehandsauto. De meest populaire keuzes zijn die via een particulier, of via een autodealer. De aanschaf via een particulier levert diverse voordelen op, die je in deze blog terug kunt vinden.

Goedkoper

Dit is toch wel  het grootste voordeel van de aanschaf van een occasion bij een particulier, je betaalt namelijk aanzienlijk minder. Dit komt omdat een autohandelaar natuurlijk vaste kosten maakt voor een pand en personeel die zij moeten terugverdienen. Daarnaast krijg je soms extra’s die niet altijd nodig zijn, maar waarvoor je wel betaald. Bij een particulier ligt dit anders, omdat dit over het algemeen gewoon mensen zijn die graag hun auto van de hand willen doen. Hierbij heb je daarnaast ook veel onderhandelmogelijkheden die je bij een autodealer veel minder hebt. Dus helemaal fijn wanneer je een beetje van het spelletje houdt waarmee je tijdens het onderhandelen mee te maken hebt.

Geen garantie

Je betaalt dus minder voor de aanschaf van je occasion wanneer je dit bij een particulier doet, maar hier staat dan vaak ook geen garantie tegenover. Je zal er dus rekening mee moeten houden dat je in het begin soms onverwachtse kosten moet maken voor kleine reparaties aan de auto. Bij een autodealer worden deze reparaties vaak voor de verkoop al uitgevoerd, waardoor de kans dat je onverwachts toch naar de garage moet beperkt is. Gelukkig is er ook een alternatief, je kunt namelijk ook een verzekering afsluiten voor de garantie van je auto voor de eerste maanden.

Kritisch kijken

Je hebt je oog laten vallen op die perfecte tweedehands Volvo, en wil deze daarom het liefst zo snel mogelijk aanschaffen. Verstandig is om juist dan kritisch te blijven. Zoals genoemd heb je bij de koop via een particulier soms te maken met onverwachtse kosten wanneer je zelf niet kritisch hebt gekeken naar het onderhoud van de auto.