Waarom je je leasecontract liever niet wil stopzetten

Wie gaat leasen is zich er over het algemeen van bewust dat je in dat geval een contract ondertekent dat meestal bindend is voor een aantal jaren. Een goede afweging wanneer je ervoor kiest is dan erg belangrijk. Maar toch kan het voorkomen dat je je leasecontract eerder wil stopzetten. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen die een bedrijfswagen leasen, maar stoppen met hun eigen onderneming. Ook zijn er voorvallen van mensen die privé leasen maar de maandelijkse kosten niet langer konden betalen. In die gevallen wil je het liefst je contract stopzetten, maar toch kun je dit beter niet doen!

Hoge kosten

Een leasemaatschappij staat zeker niet te springen wanneer je aangeeft het contract te willen stopzetten voordat de looptijd ervan is beëindigd. Om te voorkomen dat mensen zomaar contracten afsluiten en weer stopzetten, berekenen zij hoge kosten wanneer je niet langer aan de contractvoorwaarden wil verdoen. De kosten die leasemaatschappijen hiervoor rekenen, bestaat meestal uit twee delen. Allereerst berekenen zij een deel van de waarde van de auto door in de kosten voor jou als je eerder wil stoppen. Daarnaast komt er in de regel bijna altijd nog een hoge boete bij op. Bij elkaar zijn deze kosten dus vaak ontzettend hoog, waardoor stopzetten altijd een hele dure oplossing is.

Alternatief

Gelukkig is er een alternatief voor mensen die hun leasecontract eerder willen stopzetten, waarbij de kosten aanzienlijk lager is. Deze oplossing kost wel wat moeite, maar zal je veel geld besparen. De meeste leasemaatschappijen vinden het namelijk goed wanneer je je leasecontract doorgeeft aan iemand anders. Deze persoon neemt dan als het ware jouw contract over. Dit kan voor zowel private als zakelijk leasen. Het voordeligste is als je zelf al iemand kent in jouw omgeving die interesse heeft in overname van het leasecontract. Dit kan je dan vaak redelijk gemakkelijk regelen met die persoon en de leasemaatschappij. Mocht je nou niemand kunnen vinden met interesse in de overname van het contract, kan je dit ook uitbesteden. Er zijn diverse websites die fungeren als tussenmakelaar en op zoek gaan naar iemand die jouw contract graag wilt overnemen. Uiteraard betaal je dan wel aan de desbetreffende partij voor de bemiddeling.